Javascript is not enabled! Please turn on Javascript to use this site.
www.ThinkGlass.gr

Νέα


Bookmark and Share

26/02/2014 - Το κρασί σε ασκό χαλάει γρήγορα, βρήκαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Οι έλληνες ερευνητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πρόσφατη μελέτη τους που θα δημοσιευθεί επίσημα τον Ιούνιο 2014, βρήκαν ότι το κρασί που οι καταναλωτές αγοράζουν σε ασκό χάνει γρήγορα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τα αρώματα του , σε αντίθεση με τη γυάλινη συσκευασία. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το κρασί Βιλάνα, που προέρχεται από μια ποικιλία της Κρήτης, ξηρός οίνος που παράγεται από την παραδοσιακή ποικιλία Βιλάνα που καλλιεργείται στους λόφους των Πεζών.

Ως γνωστό, ο ασκός (bag-in-box) αποτελείται από διάφορα στρώματα πλαστικού, ένα εξωτερικό ( polyester-PET ) και ένα εσωτερικό (polyethylene-LDPΕ), και όλα αυτά κρύβονται μέσα σε ένα χαρτόκουτο.

Σχετική έρευνα έχει γίνει πριν λίγα χρόνια και από το ινστιτούτο ISVV ( Institut des Sciences de la Vigne et Du Vin – Bordeaux Aquitaine) στο Μπορντό της Γαλλίας, που βρήκε ότι το άρωμα και η χημική σύνθεση ιδιαίτερα του άσπρου κρασιού αλλάζει μέσα σε έξι (6) μήνες αν συσκευαστούν σε πλαστικά μπουκάλια (PET) – απλά ή πολυστρωματικά, αλλά και σε bag – in box . Αντίθετα το κρασί παραμένει αναλλοίωτο στη γυάλινη συσκευασία. Η ίδια μελέτη βρήκε ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο ανθεκτικό σε αυτές τις μεταβολές. Τα πλήρη αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγή: http://www.foodproductiondaily.com/Regions/Europe/Bog-Standard-bag-in-box%21-Greek-wine-spoils-more-quickly-than-in-glass

Πηγή: Packaging News.Co, UK, ISVV (http://www.isvv.fr/isvv/)