ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Μάρτιος 26, 2013


Στο 70% το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ευρώπη, για τις γυάλινες φιάλες και τα βάζα

Τα 3/4 από αυτά που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως κύρια πρώτη ύλη, σε ένα κλειστό σύστημα παραγωγής "από μπουκάλι ξανά σε μπουκάλι".

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για την ανακύκλωση-όπως ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Γυάλινης Συσκευασίας (FEVE/ Federation Europeenne Du Verre d’ Emballage, http://www.feve.org ) στις Βρυξέλλες- ο μέσος όρος του ποσοστού ανακύκλωσης στην Ευρώπη ξεπέρασε το 70%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι γυαλιού - κάτι που ισοδυναμεί με 25 δισεκατομμύρια γυάλινες φιάλες και βάζα- συγκεντρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση( ΕΕ).

Σημαντικές προσπάθειες έγιναν στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια να πιάσουν το στόχο του 60% που είχε τεθεί για το 2008 για τις περισσότερες. Ορισμένες χώρες τον ξεπέρασαν (πχ Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία ), ενώ άλλες πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να το πετύχουν, στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού (πχ Ελλάδα 41,3%).

"Για να επιτύχει η χώρα μας τους στόχους ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την ΕΕ, είναι αναγκαία η ουσιαστική συμβολή της πολιτείας δια μέσου αυστηρών ελέγχων τήρησης της νομοθεσίας από τους Δήμους και τους ΟΤΑ καθώς και η καλύτερη ενημέρωση και δραστηριοποίηση των πολιτών", τονίζει ο κος Νίκος Παπαδόπουλος, (Δρ. Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Περιβάλλοντος του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ). Και προσθέτει: "είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε κάθε ποσότητα ανακυκλωμένου γυαλιού που μπορεί να συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και να την χρησιμοποιήσουμε στις μονάδες μας, και περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να ενισχύσουν τις προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να συμβαδίσει σύντομα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην ανακύκλωση"

Φτιαγμένο από φυσικές πρώτες ύλες που υπάρχουν άφθονες στη φύση- άμμο, σόδα και μαρμαρόσκονη- το γυαλί είναι το μόνο 100% ανακυκλώσιμο υλικό, ξανά και ξανά και για πάντα. Κάθε φορά που μια γυάλινη φιάλη η βάζο ανακυκλώνεται και γίνεται ένα νέο βάζο η φιάλη, εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια, και εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι (CO2).

Με τα ποσοστά αυτά ανακύκλωσης του 2011 στη Ευρώπη:
# Εξοικονομήθηκαν πρώτες ύλες 12 εκ. τόνων
# Περιορίστηκαν κατά 7 εκ. τόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2), κάτι που ισοδυναμεί με την απόσυρση 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους
# Εξοικονομήθηκε στην υαλουργία ενέργεια 2,5% για κάθε 10% ανακυκλωμένου γυαλιού

Ως γνωστό, στην Ελλάδα η ανακύκλωση γυαλιού εξοικονομεί πρώτες ύλες βάρους περίπου 28,000 τόνων. Με αυτή την εξοικονόμηση μειώνεται αυτομάτως και ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται και συσσωρεύονται στις χωματερές, οι οποίες αποτελούν ένα τεράστιο έξοδο για κάθε δήμο.


(ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ)

Σχετικά με τη FEVE

Η FEVE ( Federation Europeenne Du Verre d’ Emballage, http://www.feve.org ) είναι η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανιών γυάλινων φιαλών και επιτραπέζιων ειδών. Τα μέλη της παράγουν ετησίως περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους προϊόντων από γυαλί. Η ένωση έχει μέλη 60 επιχειρήσεις που ανήκουν σε περίπου 20 ανεξάρτητους εταιρικούς ομίλους. Τα εργοστάσιά τους βρίσκονται σε 23 χώρες της Ευρώπης και περιλαμβάνουν υψηλής τεχνολογίας εταιρείες που συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες μάρκες (brands) καταναλωτικών προϊόντων στο κόσμο.

Η Υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ είναι μέλος της FEVE και υποστηρίζει ενεργά την αποστολή της. Περισσότερες πληροφορίες για την Υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ:
www: www.yioula.gr
Facebook: http://on.fb.me/YZsTIv (GR)
Twitter: https://twitter.com/#!/YioulaGlassEUR ( EUR)

Σχετικά με τη βιομηχανία γυάλινης συσκευασίας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γυάλινων περιεκτών παρέχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων γυάλινης συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά, αλλά και για αρώματα, καλλυντικά, φάρμακα, κλπ στους πελάτες της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Με 160 εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή και εθνική πραγματική οικονομία και παρέχει άμεση απασχόληση σε περίπου 50.000 εργαζόμενους, ενώ δημιουργεί ένα μεγάλο αριθμό θέσεων στα πλαίσια της εφοδιαστικής αλυσίδας της. Περισσότερα στο : http://www.feve.org

Σχετικά με το Γυαλί

Ως συσκευασία, οι γυάλινοι περιέκτες εξασφαλίζουν την συντήρηση, ασφαλή μεταφορά και ελκυστική παρουσίαση μιας μεγάλης γκάμας καταναλωτικών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά,. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ποτά, τρόφιμα, καλλυντικά, αρώματα η φάρμακα, το γυαλί παίζει ένα σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας το ευρωπαϊκό εμπόριο. Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο, πρακτικά ουδέτερο και διατηρεί την αρχική γεύση των προϊόντων που περιέχει. Τα τρόφιμα και ποτά χρειάζονται τη προστασία των γυάλινων περιεκτών για να διατηρηθούν αγνά, γιατί η υγεία δεν βρίσκεται μόνο στα συστατικά τους αλλά επίσης στη συσκευασία που προστατεύει αυτά τα συστατικά.

Οι καταναλωτές που πιστεύουν ότι το γυαλί είναι η καλύτερη συσκευασία για τα αγαπημένα τρόφιμα και ποτά τους, μπορούν να την υποστηρίξουν στο:
www.friendsofglass.com (Ευρώπη/ Αγγλικά)
και στην Ελλάδα στο: http://www.thinkglass.gr/home (Ελληνικά)

Περισσότερες Πληροφορίες:

Φωτογραφίες σχετικές με το γυαλί, τη γυάλινη συσκευασία και την ανακύκλωση, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε στο http://www.thinkglass.gr/photos.
Περισσότερες πληροφορίες: email: info@costaskataras.org και/ή στο τηλ. : 6977 774401 (κα Κονδύλη).